lunes, 21 de septiembre de 2009

Lisbergs (27-11-08) Dinamarca


De – tabte – muligheders land

Landbrugsfaglig studietur til Sydamerika, dag 10

Landmand Daniel Rybner – tredje generation dansker på den argentinske Pampas – er dybt bitter. Sammen med sin far Torkild driver han 1500 delvist lejede hektar med planteavl. Og det går mildest talt ikke godt.
”Lige nu er omkostningerne ved at drive en hektar med majs, soja, solsikker eller hvede mindst ti procent højere end det, vi i bedste fald kan få ud af afgrøderne, ” fortæller han.
”Og skylden er regeringens.”
Daniel Rybner kan da også sammen med resten af Argentinas landbrug se tilbage på et enestående bittert år. Præget af en indædt, til tider voldelig, konflikt med landets regering, ledet af den venstre-peronistiske præsident Christina Kirschner.
Balladen startede for alvor, da regeringen i marts for fjerde gang på samme antal år forhøjede eksporttolden og indførte direkte eksport-forbud på centrale landbrugsvarer. Baggrunden for forhøjelsen var dels, at argentiske landmænd årene forinden virkelig havde tjent godt på ikke mindst den voksende sojaproduktion og –eksport, dels dramatisk stigende fødevarepriser på hjemmemarkedet. Men indgrebet blev fremført så kontant og klodset, at landbrugsorganisationerne gik til modangreb med leveringsstrejke og blokade af vejene.
Eksporten gik i stå i tre måneder, og i lange perioder nåede der heller ikke fødevarer frem til de store byer.
I juni faldt forslaget om forhøjede eksporttakster i Parlamentet – men på det tidspunkt var de tabte eksportindtægter allerede nået op på omkring tre mia. dollars.
Selv om afgifterne ikke blev forhøjet, spænder regeringen fortsat ben for landbrugets eksport, fortæller landbrugsjournalist ved den store avis Le Nation Mercedes Colombrtes.
Om det så gælder den ellers meget lukrative eksport af luksuskød til reducerede toldsatser ind i EU (såkaldte Hilton-kvoter), kan eksportørerne ikke få lov at opfylde dem.
”Argentina har enestående muligheder for at bliver et verdens spisekammer,” siger hun.
”Vi har meget store arealer, normalt et godt klima, en veluddannet befolkning, høj veterinær stade. Men en elendig politisk ledelse står i vejen. Hvad nytter det, at vi kan producere, når regeringen ikke vil give os lov til at eksportere? Det er så grotesk, at man allerede om tre år kan forudse, at Argentina må importere oksekød, hvis det her fortsætter.”

Billedtekst:

Daniel Rybner viser nyspirede solsikker, sået direkte i majsstubben. Direkte såning giver enorme muligheder i det varme land, men muligheder, der tit fortabes af politisk kævl

No hay comentarios: